Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φόβος, προσοχή και μια ευχή για σένα

Είναι πολλές οι φορές που έχω βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Πλημμυρισμένη από χιλιάδες συναισθήματα, σχεδόν πνιγμένη από αυτά, κάθομαι στον υπολογιστή μου προσπαθώντας να βάλω σε τάξη σκέψεις, επιθυμίες, όνειρα, ευχές... Και είναι άλλες τόσες οι αμέτρητες φορές που δε βγαίνει λέξη από τα μέσα μου και οι λέξεις εμφανίζονται ξεκάρφωτες στην οθόνη σαν κινούμενα σχέδια χωρίς λόγια.

Η κούραση είναι μεγάλη, ο φόβος ανείπωτος, η ελπίδα κάπου κρυμμένη, οι σκέψεις αφορούν μονάχα την επόμενη μέρα.  Κι άλλες φορές, ξεχνώντας όσα συμβαίνουν, κάνω σχέδια και πλάνα για το μακρινό μέλλον.

Τι είναι κι αυτό που ζούμε; Αν κάποιος, μερικά χρόνια πριν, μας περιέγραφε αυτό που ζούμε σήμερα, θα λέγε σίγουρα ότι πρόκειται για ταινία του Στήβεν Σπίλμπεργκ ή κάποιο αντίστοιχο σενάριο επιστημονικής φαντασίας επιπέδου "Contagion" και βάλε!

Και εμείς; Ζούμε στ' αλήθεια; Ή πρωταγωνιστούμε σε μια ταινία χωρίς σενάριο, με αβέβαιο τέλος; Δεν ξέρω. Έμενα πάντως μου μοιάζει με κανονικότατο σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Φοράμε μάσκα παντού, δεν αγκαλιαζόμαστε, δε χαμογελάμε. Μένουμε μακριά από αγαπημένους φίλους και γνωστούς. Φοβόμαστε. Μετράμε κρούσματα. Σφίγγεται η ψυχή. Και έρχεται πάλι αυτός ο φόβος.

Πόσο μου λείπει η αγκαλιά! Αυτή η αγκαλιά που ζουλάς τον άλλο και νομίζεις ότι χάνεσαι μέσα σε αυτήν!

Πόσο μου λείπει το χαμόγελο! Αυτό το χαμόγελο το πλατύ, το αληθινό, το ζωντανό, το κεφάτο.

Και στη θέση αυτού, μια μάσκα. Μια ζωγραφιά, κάτι το στατικό, το ακούνητο, το αδιάφορο, το ίδιο.

Και μέσα σε όλα αυτά ψάχνω κι εγώ τον δικό μου εαυτό. Το δικό μου χαμόγελο. Προσπαθώ να στο δείξω, αλλά δεν το βλέπεις. Δεν είναι δυνατόν να το δεις. Κι όταν σε κοιτώ, δεν ξέρω αν χαμογελάς. Αφού δε βλέπω το χαμόγελο σου, αυτό που σε κάνει να αστράφτεις και να αστράφτει ο κόσμος. Είμαστε απέναντι κρατώντας απόσταση. Δε γίνεται χωρίς απόσταση και χωρίς μάσκα! Πρέπει να μείνουμε ασφαλείς!

Σε νιώθω, ξέρεις. Και ξέρω πως με νιώθεις κι εσύ. Είμαι κι εγώ στην ίδια θέση. Αισθάνομαι ακριβώς ό,τι κι εσύ. Είμαστε ίδιοι. Είμαστε οι ίδιοι μικροί θεατές σε ένα έργο που το τέλος δεν το ξέρει κανείς.  Πονάω και φοβάμαι και νιώθω ακριβώς το ίδιο. Και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσέχω. Να φοβάμαι και να προσέχω. Για σένα και για μένα. Για να είμαστε και οι δυο γεροί. Και μια μέρα με ήλιο και φόντο τη θάλασσα να αγκαλιαστούμε πάλι. Χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις, ελεύθεροι, χωρίς φόβο.

Αυτό είναι το όνειρό μου.

Και ξέρω πως είναι και το δικό σου όνειρο. Γι αυτό θα παλέψουμε χωρίς φόβο, τηρώντας όλα τα μέτρα που πρέπει για να μείνουμε υγιείς και μια μέρα να αγκαλιαστούμε ξανά. Σφιχτά. Μέχρι να νιώσω το χτύπο της καρδιάς σου και να ανασαίνουμε στον ίδιο ρυθμό. Μέχρι να σου σφίξω το χέρι και να χαμογελάσουμε πλατιά. Μέχρι να βγούμε αλώβητοι και νικητές από όλο αυτό.

Μέχρι τότε, θα προσέχω για να είσαι εσύ καλά.

 

Μαρία Ανδ. Χατζημαρκάκη

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc
Αισθητικός-Κοσμητολόγος ΠΑΔΑ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπερβολή, πιτζάμες και Καλή Χρονιά

Προς όλους τους αγαπημένους, επιστολή. Αδελφοί, Τι μεγαλομανία, μεγαλοπονία, μεγαλοσύνη, μεγαλοφαγία μεγαλοαγάπη και όλα τα μεγάλα, τα αστραφτερά με τις παγέτες μας πιάνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν αλλάξει ο χρόνος; Αυτό που συμβαίνει είναι παρανοϊκό.  Τρέχουμε, ψωνίζουμε δώρα, ντυνόμαστε φανταχτερά, σκεφτόμαστε μόνο την εξωτερική μας εμφάνιση. Όσο πιο πολλή παγέτα, τόσο πιο μεγάλη χαρά.   Ανταλλάσουμε ευχές πολύ μεγάλης έγνοιας και αγάπης, διάρκειας μόλις... μερικών ωρών. Στο φινάλε αυτής της φρενίτιδας, η ανταλλαγή δώρων, η βασιλόπιτα, το φλουρί, τα δώρα και τα πυροτεχνήματα! Όλα εφήμερα, όλα στιγμιαία. Και μέσα στο βαθύ μαύρο του ουρανού, σκάει το πυροτέχνημα για την αλλαγή του έτους και για μερικά δευτερόλεπτα φωτίζεται ο ουρανός, λάμπει η φύση. Σκάνε χίλια μικρά φωτάκια που σιγά σιγά χάνονται. Χωρίς να αφήσουν ίχνος, χωρίς σημάδι, χωρίς αποτύπωμα. Αυτή η υπερβολή, η φρενήρης προετοιμασία, οι παγέτες, η δήθεν γκλαμουριά και η μεγαλοκαλοσύνη δεν είναι τίποτε άλλο

Ad astra per aspera

Πόσα συναισθήματα συγκίνησης, χαράς και ικανοποίησης έκρυβε η σημερινή μέρα... Απέραντη περηφάνια και ευγνωμοσύνη. Τα λόγια είναι πολύ μικρά για να εκφράσω όλα αυτά τα υπέροχα συναισθήματα. Ένας αγώνας τεσσάρων χρόνων έφτασε σήμερα στο τέλος του. Μία δύσκολη διαδρομή με θυσίες, διάβασμα, ξενύχτια, εξεταστικές, βιβλία, σημειώσεις, τα σος, τις απουσίες και τις παρουσίες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς... Και πιο επιτυχώς δεν γινόταν!!! Όταν το πρωί, μου ανακοινώθηκε ότι ως πρωτεύσασα στη βαθμολογία, θα απαγγείλω τον Όρκο στην τελετή καθομολόγησης, ένιωσα περηφάνια, συγκίνηση και... δικαίωση. Πριν από 5 χρόνια, ούτε που μπορούσα να φανταστώ αυτήν τη στιγμή.   Πήρα την μεγάλη απόφαση να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις στη σχολή Αισθητικής και Κοσμητολογίας και να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα! Οι κόρες μου ήταν τότε 5 και 3 ετών!   Έδωσα κατατακτήριες εξετάσεις έχοντας 38,5 πυρετό και γαστρεντερίτιδα! Υπήρχαν στιγμές που απελπιζόμουν και έβλεπα ένα απέραντο, πανύψηλο